Kivennäiset ovat tärkeä osa nautakarjan ruokintaa. Kivennäis- ja hivenaineiden oikeasta tasapainosta onkin syytä huolehtia eläimen jokaisessa tuotantovaiheessa aina kasvavasta eläimestä täysikokoiseksi asti.

Hyvä uutinen on se, että vaikka kivennäiset kuuluvat kiinteästi nautakarjan ruokintaohjelmaan, niiden edulliset hinnat ja pienet käyttömäärät eivät rasita taloutta kohtuuttomasti.

Kivennäisten puute rajoittaa maidon tuotantomääriä

Kivennäis- ja hivenaineiden tärkeydestä kertoo muun muassa se, että niiden puutoksella on suora yhteys maidontuotantoon.

Lehmän tuottama maito on alun perin tarkoitettu kasvavalle vasikalle. Siksi lehmän elimistö pyrkii optimoimaan maidon koostumuksessa myös kivennäis- ja hivenainesisällön. Jos kivennäis- ja hivenaineita puuttuu, lehmä tuottaa maitoa oikealla koostumuksella mutta määrällisesti vähemmän.

Analyysilla varmistetaan tarkat täydennysannokset

Eläimen iän lisäksi kivennäisten valintaan vaikuttavat kotoisen rehun laatu ja sen kivennäispitoisuus. Jokaiselle säilörehu- ja viljaerälle on analysoitavissa kotoisten rehujen sisältämät kivennäis- ja hivenainepitoisuudet. Ne huomioimalla kivennäisruokintaa voidaan tarkentaa vastaamaan karjan todellista tarvetta.

Ostorehuseoksiin on lisätty raaka-aineena kivennäis- ja hivenainetäydennys. Se, kuinka paljon karja saa seoksia, joissa on kivennäis- ja hivenainetäydennys, määrää kivennäistäydennyksen tarpeen.

Suurimpia vajeita, joita täytyy paikata, on vilja–rypsi-ruokinnalla olevilla lehmillä.  Vilja–puolitiiviste-ruokinnassa täydennystarpeet ovat jo vähäisemmät ja täysrehuruokinnalla selvästi pienimmät.

ProAgrian ammattitaitoiset asiantuntijat laskevat kotoisten rehujen analyysien ja tehdasrehujen pitoisuuksien pohjalta karjallesi tarkasti oikeat täydennysannokset.

Myös Kinnusen Myllyn henkilöstö auttaa annoskoon suuruuden määrittämisessä WinOpti-laskentaohjelman avulla.

Muista myös nämä kivennäisiä valitessasi

Harkitessasi omalle tilallesi sopivinta vaihtoehtoa mieti, kumpi sopii ruokintatapaasi paremmin: makukivennäiset vai täyskivennäiset.

Käyttömäärällä pystyt hienosäätämään riittävän kalsiumin saannin. Samalla säätyvät myös sopivassa suhteessa muut tarvittavat kivennäisaineet, hivenaineet ja vitamiinit.

Muistathan, että liian vähän on aina liian vähän. Hivenen reilusti tehty annostelu vain varmistaa, että kaikkea tulee vähintään riittävästi.

Kivennäiset Kinnusen Tähti-rehujen valikoimassa

Maittavuudelta erinomaiset rakeiset kivennäiset myydään 5 erilaisella koostumuksella.
–    Lypsy-Tähti, lehmien lypsykauden peruskivennäinen
–    Magnesium-Tähti, lehmien laidunkauden peruskivennäinen, myös esikuivatulle säilörehulle
–    Tunnu-Tähti, umpikauden kivennäinen lehmille
–    Kalsium-Tähti, korkeatuottoisten lehmien erikoiskivennäinen, myös nuorkarjan kivennäinen
–    Tähti-Seoskivennäinen, korkean kalsiumpitoisuuden kivennäinen, jossa on myös soodaa

Runsaasti hivenaineita ja seleeniä sisältävät jauhemaiset täyskivennäiset pienpakkauksissa myydään kolmella erilaisella koostumuksella. Kaikista Premi-Tähdistä on saatavilla myös OH+ eli orgaanista seleeniä sisältävä versio. Orgaanisilla hivenaineilla on monia hyviä etuja. Orgaanisessa muodossa kupari, mangaani, sinkki ja seleeni imeytyvät paremmin ja hivenaineiden hyödyntäminen tehostuu. Samalla tiinehtyvyys sekä utare- ja sorkkaterveys paranevat.

–    Premi-Tähti MaitoMax / Premi-Tähti MaitoMax OH+, lehmien lypsykauden peruskivennäinen
–    Premi-Tähti Fosfori / Premi-Tähti Fosfori OH+, umpikauden kivennäinen lehmille
–    Premi-Tähti Seleeni / Premi-Tähti Seleeni OH+, korkeatuottoisten lehmien ja kasvavien nautojen kivennäinen

1 000 kg:n suursäkeissä myytävät apekivennäiset myydään 6 erilaisella koostumuksella.
–    Tähti-täyskivennäinen Lypsy, lehmien lypsykauden peruskivennäinen
–    Tähti-täyskivennäinen Lypsy Plus, lisätyllä E-vitamiinitasolla ja biotiinilla terästetty lypsykauden kivennäinen
–    Tähti-täyskivennäinen Fosfori, umpikauden kivennäinen lehmille
–    Tähti-täyskivennäinen Kasvu, kasvavien nautojen peruskivennäinen
–    Tähti-täyskivennäinen Kasvufosfori, nurmivaltaisen ruokinnan täydentäjä kasvaville naudoille
–    Tähti-täyskivennäinen Emo, emolehmien aperuokinnan täydentäjä

Voit tilata Tähti-täyskivennäiset Kasvu, Fosfori ja Lypsy Plus myös OH+:lla. Ja kysy tarvittaessa mahdollisuudesta lisätä OH+ eli orgaanisia hivenaineita myös muihin tuotteisiimme. 

Tutustu tarkemmin Kinnusen Tähti-rehujen kivennäisiin tai ota suoraan yhteyttä rehutiimiimme.